BÆREDYGTIGE ENERGIKILDER: SOLPANELET OG ALTERNATIVER TIL DIN BÅD

Efterspørgslen efter grønne og bæredygtige energikilder er støt stigende, også inden for den maritime sektor. Flere og flere bådejere er på udkig efter effektive metoder til at reducere deres energiomkostninger og samtidig minimere deres miljøpåvirkning. Hvis du også er på udkig efter en bæredygtig energikilde til din båd, er du kommet til det rette sted.

Et solcelleanlæg på båden er nemlig en fremragende løsning til at omdanne solenergi til grøn energi og pålideligt oplade batterierne om bord. I denne moderne tidsalder med den miljøbevidsthed, der følger med, er installation af et solcelleanlæg på båden et stort skridt i retning af bæredygtighed og miljøansvar.

I denne artikel får du de vigtigste oplysninger om installation af solcelleanlæg på både for at generere grøn energi og reducere miljøpåvirkningen. Her lærer du alle trin fra valg af egnede solcellemoduler og opladningsregulatorer til den optimale placering om bord og den korrekte kabelføring af de nødvendige kabler for at få fuldt udbytte af solenergi om bord.

Vores topsælgere

-53%
Compass solcellemodul Aluflex
fra 810,00 kr. 1.710,00 kr.

Hvad er komponenterne i et solcelleanlæg?

Et solcelleanlæg består af et eller flere solcellemoduler samt en opladningsregulator, der sender den producerede elektricitet til det indbyggede batteri. Batteriet lagrer den producerede energi, så den senere kan kaldes op af forbrugerne om bord. Eventuelt er der også en inverter, der omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm.

Hvornår producerer et solcelleanlæg optimalt elektricitet?

Solpaneler om bord producerer mest effektivt elektricitet, når solen rammer solpanelerne i en optimal vinkel på 90 grader. Når middagssolen står direkte over båden ved ækvator, er strålingsmængden højere end andre steder på jorden.For at minimere effekten af skråt sollys kan der anvendes bevægelige solpaneler, som manuelt følger solens position. Disse er særligt nyttige, når der er begrænset plads til solpaneler.

Montering af solpaneler langs skinnen på pushpit eller på et solpaneludstyrsstativ over cockpittet er ideel, da stive flader på dækket ofte let skygges af masten, sejlene og den løbende rigning. Skygger påvirker solpanelernes ydeevne betydeligt. Derfor er det af stor betydning, at man omhyggeligt vælger den rigtige monteringsplads til solpanelerne.

Hvor stort skal solcelleanlægget til båden være?

Den nødvendige størrelse af solcelleanlægget til en båd afhænger af det formål, det skal tjene. Et lille plug-and-play-system er f.eks. velegnet til vedligeholdelse af opladningen på fortøjningsstedet eller til charterbåde.

Fleksible solcellemoduler kan forlænge batteriets levetid på fortøjningsstedet eller på et krydstogt. Det er dog ofte ikke nok til at være helt selvforsynende. Komplette solcellesæt er en nem måde at forlænge batteriets levetid på. For at opnå en fuldstændig selvforsynende energiforsyning via solenergi kræves der omhyggelig planlægning for at bestemme det daglige strømbehov samt for at beregne den nødvendige effekt af solcellemodulerne. Dette kan være yderst individuelt.

Hvad er Plug&Play-solcellemoduler?

Plug&Play solcellemoduler er færdigkonfigurerede solcelleanlæg, der er designet til hurtig og nem installation uden særlig ekspertise. Disse moduler sælges normalt som komplette sæt og indeholder alle de nødvendige komponenter: solarmoduler, inverter, kabler og stik.

Modulerne sættes blot i en stikkontakt. Dette gør installationsprocessen meget nemmere og hurtigere. Plug&Play-solmoduler er en god mulighed for at komme i gang med solcelleproduktion og til brug i mobile hjem, både eller haveskure. Desuden giver de fleksibilitet, da de nemt kan skilles ad og samles igen et andet sted.

For sejlere, der ønsker et simpelt solcelleanlæg om bord, er komplette sæt med 12V-solpaneler velegnede.

Disse sæt er også nemme at installere og indeholder allerede en integreret ladestyring. De er derfor særligt velegnede til at levere solenergi til bådens fremdrift ved at placere dem direkte på dækket eller i cockpittet.

Dertil kommer større plug-and-play-solmoduler, som kan bruges til at oplade bådens batteribank. Sådanne systemer er især nyttige, hvis der ikke er landstrømsforbindelse ved fortøjningen, eller hvis båden er fortøjet ved en fortøjningsbøje. I dette tilfælde kan et plug-and-play solcellemodul oplade batteriet om bord med minimal installationsindsats, selv når der ikke er nogen om bord.

Hvad skal du overveje, når du placerer solpaneler på båden?

Den, der ønsker at tilslutte et solcellepanel på båden, bør overveje følgende:

  • Solpanelerne bør altid være orienteret i solens retning for at opnå det maksimale energiproduktion.
  • Panelerne bør ikke påvirkes af skygger, da dette vil reducere anlæggets ydeevne betydeligt.
  • Dertil kommer, at de bør monteres på en sådan måde, at de er beskyttet mod skader og ikke er i vejen.
  • For at opnå det maksimale energiproduktion bør solpanelernes hældningsvinkel justeres i forhold til bådens bredde og den geografiske placering.
  • Solpanelerne bør være godt ventileret for at undgå overophedning og skader fra fugt.

Faste paneler

fra 2.520,00 kr.
-2%
Solara Power M-serien
fra 7.920,00 kr. 8.100,00 kr.

Hvordan kan man bestemme behovet?

For at bestemme behovet for solpaneler til båden skal energiforbruget om bord bestemmes. På baggrund af disse oplysninger kan størrelsen af solcelleanlægget beregnes.

Den vigtigste kilde til energiproduktion for solceller om bord er sollyset. Uden sollys kan solcellerne ikke producere energi. Når solen står højest (midt på dagen), er den potentielle mængde producerede energi optimal. Derfor bør solpanelerne placeres således, at de fanger så meget sollys som muligt.

Tommelfingerreglen er:

Størrelsen af solcelleanlægget bør dække mindst 10 % af det daglige energiforbrug på båden.

Hvor mange moduler giver mening?

Hvor mange moduler giver mening afhænger altid af pladsbehovet og modulernes energiproduktion. Som regel er to til fire moduler tilstrækkeligt til en fritidsbåd.

Hvilken rolle spiller arealet?

Området spiller en afgørende rolle ved valget af solcelleanlæg. I solrige områder som Middelhavet eller Caribien kan et solcelleanlæg arbejde særligt effektivt og dermed dække en større del af energibehovet. I køligere eller skyede områder er solcelleanlæggets ydeevne derimod lavere, og der kan være behov for yderligere energikilder som f.eks. en generator eller landstrømsforbindelse. Det er derfor tilrådeligt at tage hensyn til området og de klimatiske forhold, når man planlægger et solcelleanlæg på båden.

Solcellecontroller

1.980,00 kr.

Hvordan kan den producerede elektricitet lagres om bord?

Den producerede elektricitet kan lagres af en kombination af en ladestyring og et batteri. Laderegulatoren styrer strømmen fra solcellemodulet til batteriet og forhindrer overopladning og dybdeafladning. Batteriet lagrer den producerede elektricitet og gør den tilgængelig, når der er behov for det.

Hvad skal man være opmærksom på, når man installerer om bord?

  • Vejr- og vandtætte komponenter
  • Kabler og forbindelser skal være isolerede og sikret
  • Positionering og kabelføring skal være sikker og problemfri
  • Konsulter en specialist eller informer grundigt

Hvor kan du montere solpaneler på din båd?

De mest populære steder at montere solpaneler på en båd er på dækket, på rælingen, på skubbepladsen eller på et solpaneludstyrsstativ over cockpittet. Det er vigtigt at være opmærksom på modulernes orientering og eventuel skygge fra masten, sejlene eller den løbende rigning.

Er mobile solcellemoduler og andre solgadgets værd at bruge på en båd?

Mobile solcellemoduler og solgadgets kan være ganske nyttige på både, hvis de bruges som en ekstra strømkilde. Fleksible versioner er også velegnede, hvis pladsen på båden er begrænset. Solgadgets som opladere eller powerbanks kan også være meget praktiske til at oplade små enheder som mobiltelefoner eller tablets uden at være afhængige af strømkilder.

Monteringstilbehør

Hvilke alternativer er der til solpaneler?

Der findes nu mange alternativer til solpaneler. Disse omfatter:

El-generatorer

Elgeneratorer producerer elektricitet ved at forbrænde benzin eller diesel og kan producere høj effekt. Disse er særligt nyttige, når der er et stort behov for energi, eller når der ikke er tilstrækkeligt med sollys. Sammenlignet med solpaneler er de dog mere støjende, mere tilbøjelige til at fejle og har et højere brændstofforbrug. De er også dyrere at købe og vedligeholde end solcelleanlæg. Desuden hører de ikke til de vedvarende energikilder.

Vindgeneratorer

Vindgeneratorer producerer elektricitet ved hjælp af vindens kraft og kan være et godt supplement til et solcelleanlæg. De omdanner vindenergi til elektrisk energi og er et nyttigt alternativ, især på lange rejser eller i kystområder med kraftig vind. De kræver dog også meget plads og kan være udsat for fejl i dårligt vejr, eller når der er for meget vind. Desuden skal de have nok vind, og der kan forekomme støj og vibrationer.

Brændselscelle

Disse omdanner brint til elektrisk energi og er mere effektive end generatorer. De er også støjsvage, pålidelige og kræver kun lidt vedligeholdelse. De er dog også dyrere at købe, og de nødvendige brændstoffer skal opbevares om bord.

Mobilt kraftværk

Batterier, især mobile kraftværker, kan også bruges som et alternativ eller supplement til et solcelleanlæg til at lagre energi. Disse kan oplades enten med solpaneler eller eksternt og fungerer som en buffer- eller reserveenergikilde. De har dog en begrænset kapacitet og skal oplades regelmæssigt. Desuden er de normalt tungere og dyrere end solpaneler.

Overordnet set er det vigtigt at undersøge de forskellige alternativer til solpaneler grundigt og afveje deres fordele og ulemper for at finde den bedste løsning til de individuelle behov og krav.