KORREKT FORTØJNING AF BÅDE: ALT, HVAD DU BEHØVER AT VIDE


Fortøjningstov er vigtigt for enhver båd: de er ikke kun afgørende for bådens sikkerhed, men også for passagerernes sikkerhed. Tovet er særligt velegnet til at fastgøre en båd til molen eller til andre både. Ved hjælp af fortøjningslinen kan din båd fremover forblive rolig og sikker ved kajpladsen. Derfor har enhver båd brug for pålidelige fortøjningstovværk. Men hvilke typer af fortøjningsliner findes der, og hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige typer?

Topsælger

-46%
Fortøjningsline sæt af 2
fra 270,00 kr. 504,00 kr.

Hvorfor er fortøjningsliner så vigtige?

En fortøjningsline er en særlig line, der bruges til at fastgøre båden til en fortøjning. Og uden fortøjningsline kan du simpelthen ikke fortøje båden, så den kan drive og beskadige andre fartøjer. Fortøjningslinen sikrer derfor bådens sikkerhed, hver gang den går i land. Fortøjningslinen er dog ikke kun ansvarlig for bådens sikkerhed, men også for passagerernes sikkerhed.

Hvad er de forskellige typer fortøjningsliner?

Inden du vil fortøje din båd, bør du først gøre dig bekendt med de forskellige typer fortøjningsliner. Fortøjningsliner er grundlæggende opdelt i tre forskellige tovkonstruktioner:

Piskede tovværk

Det karakteristiske træk ved snoede tovværk er, at to eller flere tovfibre er snoet rundt om hinanden. Derfor kaldes de også for "snoede tovværk". Denne type tovværk har mange fordele: Det er billigt i indkøb, særligt elastisk og kan let splejses. Ulemperne skyldes, at snoet tovværk kan danne knuder efter nogen tid og desuden er meget strækbart.

Firkantet fletning

Firkantet fletning er også kendt som "firkantet snor". De vigtigste fordele ved firkantet fletning er dens høje elasticitet og smidighed. Rebet kan også let lægges uden at det klemmer eller snor sig. En almindelig ulempe ved firkantet fletning er imidlertid, at det har tendens til at trække tråde.

Kerne-mantel-fletning

Kerne-mantelfletningen anses for at være en robust og samtidig smidig tovkonstruktion. Strækbarheden afhænger dog altid af materialet, men den er normalt mindre udtalt end ved firkantede fletninger.

Færdiglavede fortøjningsliner

Føreliner af polypropylen

Polypropylen er den letteste tekstilfiber af alle materialer. Fordi det stort set ikke absorberer noget vand og har en flydeevne, er der mindre risiko for, at det bliver fanget af bådens propel, når det manøvrerer i havnen. Desuden er materialet meget modstandsdygtigt over for kemikalier. Ulemperne er, at det er mindre UV-bestandigt og har en tendens til at gå i stykker. Desuden er materialet mindre slidstærkt og ikke så holdbart som de andre fortøjningsliner. Hvis du er på udkig efter flydende fortøjningsliner, bestiller dem på forhånd med en større diameter (end du faktisk har brug for) og kun bruger dem på beskyttede fortøjninger, er en fortøjningsline af polypropylen det rigtige valg.

 

Føreliner af polyamid

Fæsteliner af polyamid har op til ti procent mere strækbarhed i forhold til polyester og er derfor meget elastiske. Liner af dette materiale anses for at være de mest elastiske af alle fortøjningsliner. Da polyamid absorberer meget vand, blev det tidligere hurtigt stift og dermed uhåndterbart. I mellemtiden er polyamidliner imidlertid blevet optimeret.


Fortøjningsliner i metermål

fra 18,00 kr.
fra 9,00 kr.

Båd korrekt fortøjning: Hvordan fastgøres fortøjningsliner sikkert til en mole?

Når fartøjet er sikkert fortøjet, er det fortøjet til kysten med enten en eller flere forliner, agterliner, forfjedre og agterspringere, afhængigt af størrelsen. I fritidssejlads er fortøjningslinen fastgjort til en klampe på skibssiden, og de tykke bådfortøjningsliner er fastgjort til ringe eller pæle langs siden.

Tilbehør til fortøjningsliner

fra 135,00 kr.

Hvordan passer man på fortøjningsliner?

Med den rette pleje vil bådens fortøjningsliner forblive bløde og smidige i lang tid. Alt, hvad du behøver til dette, er en beholder med varmt vand og et mildt rengøringsmiddel.

Læg fortøjningslinen i en blanding af vand og mildt rengøringsmiddel, og ælt den med hænderne. Når der kun kommer lidt eller intet snavs ud af linen, skal den forblive i vandet i et par timer. Fortøjningslinen skal derefter skylles med rent vand og tørres. Det anbefales ikke at vaske den i en vaskemaskine, da den mekaniske belastning øges af friktionen.

Hvilke sikkerhedsforanstaltninger bør man tage ved håndtering af fortøjningsliner?

  • Brug af beskyttelsesbeklædning
  • Kontrol af fortøjningsliner
  • Undgå knuder
  • Sikker og korrekt fastgørelse af linen
  • Undgå overbelastning
  • Afstand til motorer og propeller
  • Afstand til andre både og skibe

Hvad er de lovmæssige krav til fortøjningsliner?

Afhængigt af landet er der nogle lovkrav til fortøjningsliner på både. Disse kan f.eks. være reguleret i en forordning om fortøjningsliner. Disse omfatter bl.a., at fortøjningsliner skal have en vis brudstyrke og elasticitet og være fremstillet af bestemte materialer. Derudover er der regler om brugen, således at fortøjningsliner jævnligt skal kontrolleres, udskiftes og fastgøres korrekt.

Ofte stillede spørgsmål - FAQs

Hvad gør en fortøjningsline?

Fortøjningsliner er velegnede til at fortøje en båd til en mole eller til andre både. Ved hjælp af fortøjningslinen kan båden forblive rolig og sikker på sin plads. En god fortøjningsline tåler ikke kun fugt, vind og bølger, men også UV-stråling. Den skal også være elastisk, så båden ikke presser så hårdt ind i beslagene.

Hvor længe holder fortøjningsliner?

Ligesom andre materialer er fortøjningsliner ikke designet til at holde evigt. Levetiden kan dog forlænges med pleje af høj kvalitet, men faktorer som snavs, salt, mekanisk belastning og UV-stråling kan reducere levetiden.