Redningsflåder
Der er høje krav og lovbestemmelser til at udstyre skibe og yachter med redningsflåder. En redningsflåde er uundværlig for havgående yachter på åbent hav, men giver også mening i kystnære områder. Kun en redningsflåde kan redde liv i en nødsituation på havet, hvis skibet går tabt eller synker. Den giver sikkerhed og beskyttelse til besætningen, indtil redningen er på stedet. Den giver længere overlevelsestid og beskytter også mod dønninger og kulde.
De vigtigste egenskaber ved redningsflåder
Redningsflåder er designet og udstyret forskelligt afhængigt af området og kravene til krydstogtet. Når det gælder flåder til offshore-brug, består opdriftslegemerne som minimum af et slangesystem med to kamre. Flere luftkamre giver større sikkerhedsreserver i tilfælde af skader og tab af tryk. En dobbeltbund beskytter mod kulde, et tag mod sprøjt og bølger. I hård sø skal tilstrækkeligt dimensionerede kæntringsposer sikre stabilitet i vandet og stort set forhindre, at båden vælter. I tilfælde af kæntring skal øen være selvoprettende på grund af sin opdrift. Drivankre, pagajer, bælge og reparationsmaterialer er blandt standardudstyret til en redningsflåde. Et praktisk ombordstigningssystem med stige er helt afgørende for at kunne komme sikkert og hurtigt ombord på flåden. Materialet i en redningsflåde skal være modstandsdygtigt over for slid og vejrlig og selvfølgelig helt lufttæt og vandtæt. Specielt svejset PVC-plast er også brandhæmmende og forbliver fleksibelt selv ved store temperatursvingninger. Ud over standardudstyret kan en redningsflåde udstyres med ekstra overlevelses- og nødudstyr afhængigt af anvendelsesområdet. Det omfatter en EPIRB-nødsender, en VHF-mobiltelefon, vand, mad og medicin. Redningsflåder er et godt alternativ til lystbåde, der sejler tæt på kysten eller på større indre vandveje, hvis man forventer en hurtig redning.
Den internationale IMO-konvention med SOLAS-bestemmelserne regulerer pligten til at udstyre skibe med redningsflåder. De skal være certificeret i overensstemmelse med ISO-standarder og have ISAF-godkendelse. Redningsflåder er obligatoriske for kommerciel skibsfart og for fritidsskibe, som er underlagt obligatorisk udstyr. Dette omfatter også f.eks. charterskibe, træningsbåde og traditionelle skibe.
Opbevaring af redningsflåder
Redningsflåder leveres enten i en pakkepose eller i en fast container. Pakkeposer er mere fleksible og lettere at gemme væk. Men de er også mere følsomme over for tryk og skader. Redningsflåder skal pustes op automatisk, selv ved temperaturer under frysepunktet og ved høje temperaturer. Alligevel bør de opbevares tørt og frostfrit om vinteren. Det forhindrer dannelse af kondensvand og skader forårsaget af frysende fugt i beholderen.
Det skal du huske på
Redningsflådens størrelse afhænger af, hvor mange personer der normalt er om bord. Den skal passe nøjagtigt til besætningens størrelse. Hvis redningsflåden er for stor, vil de skibbrudne få for lidt støtte. På den anden side, jo tættere man sidder, jo mindre plads er der til at manøvrere. Hvor en redningsflåde er monteret om bord, afhænger af flådens størrelse og bådens konstruktion. Som hovedregel skal en redningsflåde være hurtig og nem at sætte ud i en nødsituation. Det bedste sted til dette er på dækket. Redningsflåder i tasker, som f.eks. opbevares i stuverum under køjer, kan ikke bringes hurtigt nok op på dækket i en nødsituation. Der findes specielle redningsflådeholdere til containere, som kan monteres på dækket eller på rælingen. Det er ideelt at fastgøre den til pushpittet. Det er den bedste måde at aktivere redningsflåden på. Containeren frigøres fra holderen og kastes over bord. En ripcord, som også udløser udløseren, forbinder redningsflåden med båden, indtil besætningen er kommet ombord. Først da kan den klippes af redningsflåden. Af sikkerhedshensyn har snoren et forudbestemt brudpunkt, så redningsflåden kan løsne sig fra den synkende båd og ikke bliver trukket med.
En redningsflådes pålidelige drift afhænger i høj grad af regelmæssig vedligeholdelse. En redningsflåde på dækket er udsat for betydelige belastninger på grund af temperaturer, UV-stråling og mekaniske belastninger. Alle redningsflåder har vedligeholdelsesintervaller, som er specificeret af producenten. De skal overholdes, hvis du ikke vil miste din forsikringsdækning og blive udsat for krav fra tredjepart i tilfælde af skader. Vedligeholdelse må kun udføres af autoriserede specialfirmaer. Omfanget af vedligeholdelsen omfatter kontrol af flådens og tankens tilstand, udskiftning af pakninger, udskiftning af udstyr, funktionstest af tændhovedet, lækagetest og tryktest af hvert kammer samt funktionstest af alle ventiler.