HVILKE SLAGS BÅDVARMERE FINDES DER?


Den kolde årstid kan betyde, at det hurtigt bliver ubehageligt i båden. Med en varmeovn om bord er det dog hyggeligt og varmt hele året rundt. Ved hjælp af et varmeapparat kan sejlsæsonen forlænges ind i den kolde årstid, og komforten om bord kan øges betydeligt. Men hvilke varmesystemer findes der, og hvilke er bedst egnede til din båd? 

Hvorfor er det nyttigt med et indbygget varmelegeme?

Fugtig kulde fremmer ikke kun skimmelvækst på båden, men reducerer også den personlige følelse af velvære om bord betydeligt. Indklimatet bestemmes af både temperatur og luftfugtighed, som kan påvirkes ved brug af varmeapparater, ventilation eller aircondition. Ved hjælp af en bådvarmer kan komforten om bord øges betydeligt, og sæsonen kan forlænges.

Vores topsælgere i kategorien Varme

-25%
Compass Petroleum Opvarmning
fra 480,00 kr. 640,00 kr.
-17%
Radiator til fyringsolie 2000W
530,00 kr. 640,00 kr.
-11%
Petroleumvarmer med flammeslukningsfunktion
560,00 kr.

Hvilke typer bådvarmere findes der?

Der findes mange typer varmeapparater til både, og det er bådens størrelse og pladsen om bord, der bestemmer den optimale type. Men hvad er fordelene eller ulemperne ved de forskellige typer?

Kulbrændeovn

Simple kulkomfurer findes hovedsageligt på ældre både. Brændeovnene passer selv på små både, træ kan købes som flotsam på strandene og briketter i næsten alle byggemarkeder. Men brændstoffet optager plads.

Kulovne giver mulighed for den fineste varmekontrol med god varmeydelse på grund af den følsomme regulering af tilluften.

Det er dog vigtigt med god ventilation af rummet (lad altid luger og luger stå en lille smule åbne), da ovnen har brug for masser af ilt for at fungere.

Varmeventilator

En klassisk blæservarmer har en glødetråd, der varmes langsomt op. Ved hjælp af en ventilator blæses varmen fra glødetråden ud i rummet. Ved at bruge ventilatoren kan selv et lille varmeapparat opvarme et stort rum.

Ulempen er, at varmelegemet normalt drives af 230 volt, så det kan kun bruges med landstrøm i havnen. Desuden er der et relativt højt støjniveau fra varmelegemet. Blæsevarmeren er ideel som ekstra opvarmning, men som hovedvarmekilde øger den bådsejerens regning.

Mobile paraffin- og gasvarmere i vores sortiment

-25%
Compass Petroleum Opvarmning
fra 480,00 kr. 640,00 kr.
-11%
Petroleumvarmer med flammeslukningsfunktion
-4%
Enders Terassenheizer Polo 2.0 Gas
1.920,00 kr. 2.000,00 kr.

Infrarød opvarmning

Infrarøde varmeapparater er velegnede som overgangsvarme eller supplerende opvarmning: i kabinen eller i overdækkede områder om bord. Den infrarøde opvarmning kan nemt monteres på væggen, loftet, verandaer, teltstænger eller parasoller. Den har også en lang levetid og er ikke særlig modtagelig over for fejl. Varmesystemet reducerer strømforbruget mange gange i forhold til blæsevarmere, fordi den indbyggede varme kun opvarmer de belyste overflader og genstande og ikke den omgivende luft.

Med automatisk overopvarmningsbeskyttelse er infrarøde varmeapparater meget sikre: Det infrarøde varmeapparat giver øjeblikkelig varme uden nogen tid. Marinevarmeren kan tilsluttes til en 230-volts stikkontakt. Ulemperne ved infrarød varme afspejles i komforten: Hvis et varmeelement placeres direkte over et område i længere tid, genereres der varme, som nogle gange er uudholdelig. Desuden kræver opvarmningen meget elektricitet og er derfor ret dyr.

Vandvarmer

Vandvarmere genererer varme ved forbrænding i et lukket forbrændingskammer og fordeler den derefter i hele båden. I dette tilfælde er det ikke luften, der transporterer varmeenergien, men vandet. Det opvarmede vand flyttes gennem rør ind i kabinerne. Der er behov for en cirkulationspumpe, som drives på 12 volt.

I kahytterne passerer vandet gennem radiatorerne, som leverer varmen til de respektive rum. Fordelene er, at termostatiske reguleringsventiler kan reguleres individuelt uden at påvirke andre radiatorer i systemet. Vand er også en bedre varmeakkumulator end luft, så der kan opnås en konstant temperatur. Sammen med en kedel kan den endda opvarme brugsvand.

Ulemperne skyldes den lange tid, som vandvarmere har brug for til at nå den ønskede temperatur. Vandvarmere er ofte velegnede til større både, men installationen er langt mere kompliceret end med en varmluftvarmer, og det er vanskeligere at eftermontere dem.

Vores topsælgere i kategorien diesel-parkeringsvarmere

-7%
Autoterm varmelegeme Parkeringsvarmelegeme
fra 5.200,00 kr. 5.600,00 kr.
-1%
Wallas parkeringsvarmer
fra 10.000,00 kr. 10.080,00 kr.

Hvad skal man overveje, når man vælger en bådvarmer?

Når du køber en bådvarmer, bør du først overveje bådens størrelse. Yachtvarmeren skal ikke kun passe ind i båden, men også give varme over et så stort område som muligt. På større både giver et dyrt varmelegeme med en omfattende installation, som f.eks. en vandvarmer, god mening. I små både kan varmluftvarmere allerede gøre et godt stykke arbejde.

Dertil kommer, at du bør spørge dig selv, hvilket varmelegeme der giver den største personlige komfort.

Selvfølgelig bør man også tage hensyn til aspekter som strømforbrug eller sikkerhedsstandarder.

  • For sejlere, der ofte er på land, er varmeanlæg, der kører på landstrøm, velegnede.
  • Men hvis du er ude på høj sø i flere dage ad gangen, har du brug for et andet bådvarmesystem, der ikke kræver landstrøm.
  • Nogle varmesystemer kræver tilstrækkelig ventilation, så dette skal også indgå i købsbeslutningen.

Ofte stillede spørgsmål - FAQs

Hvad er bådvarmere?

Bådvarmere er varmesystemer, der sikrer en hyggelig og varm kahyt, mens vejret raser udenfor.

Hvad bruges bådvarmere til?

Bådvarmere bruges til at øge komforten om bord og forlænge sæsonen. Især om foråret og efteråret, når temperaturen kan falde til under frysepunktet, kan en bådvarmer gøre en mærkbar forskel.