Olierede skind: alt, hvad du behøver at vide om sejlertøj

Fascinationen ved sejlads består af unikke oplevelser til søs, venskaber og nærhed med naturen: At være sammen med andre i dagevis på tæt hold, at udholde solrige og stormfulde dage, svejser en sammen for livet. Du skal dog også have passende tøj til de forskellige vejrforhold. Sejlertøj skal ikke kun være åndbart og vandtæt, men også modstandsdygtigt. Konventionelt funktionelt tøj er ikke nok til dette. Hvorfor det rigtige lagdelingssystem er vigtigt, når man sejler, hvad "oilskin" er, og hvordan man finder det rigtige sejlertøj, kan du læse her.

Hvad er "olierede skind"?

Oliehud beskriver traditionelt det beskyttelsesbeklædning, som sømænd bærer, og henviser til en vandtæt yderbeklædning.

Men hvor kommer navnet "olierede skind" fra?" 

Denne særlige type sejlertøj blev oprindeligt fremstillet af hørstof, og overfladen blev derefter imprægneret med linolie. Dette gjorde tøjet vandtæt. Siden midten af det 19. århundrede har man brugt gummi til at forsegle linnedstof. For at tøjet kunne forblive vandtæt, skulle det hele tiden efterbehandles med olie eller voks

Med opfindelsen af vulkanisering blev det muligt at fremstille vandtæt beklædning med en gummibelægning. I dag er det traditionelle olieskind naturligvis meget mere moderne. Siden det 20. århundrede er gummistof blevet erstattet af syntetisk plast som f.eks. PVC. I dag er de fleste tekstiler til søfolk fremstillet af moderne syntetiske stoffer som Sympatex eller Gore-Tex. Ikke desto mindre bruges det gamle navn "oilskin" stadig til overtøj til sejlads. Moderne sejlertøj har dog ikke meget til fælles med de traditionelle olierede skind.


Vores topsælgere: olieskindskategorier

Hvorfor har du brug for oliehuder?

Oilskins er ideelle til at modvirke de ekstreme vejrforhold på åbent hav og giver dermed optimal beskyttelse under sejlads.All-weather-tøjet er åndbart og beskytter samtidig mod vådhed og vind. Gode olierede skind kan tåle meget: Den beskytter mod kulde og vind, mod fugt og sprøjtegift.


Hvorfor er olierede skind alene ikke nok?

Det er ikke nok at have vandtæt sejlertøj på for at forberede sig til den næste sejltur. Sejlertøj skal altid være vandtæt og vindtæt. Desværre findes der ikke noget varmt sejlertøj, og derfor skal forskellige beklædningsgenstande kombineres. Selv om der findes olieskind af tykkere eller tyndere materiale, siger det intet om den termiske ydeevne. Ofte er tøjets åndbarhed den afgørende faktor for, om du fryser eller ej, mens du sejler. Hvis fugten transporteres godt væk fra kroppen, behøver ingen sømand at fryse længere.

Hvilket sejlertøj har du brug for?

Valget af sejlertøj afhænger altid af forholdene og anvendelsesstederne. Først og fremmest skal du spørge dig selv, om du har brug for en komplet sejlerdragt eller blot en sejlerjakke eller bukser.

Som regel skelnes der mellem sejlertøj til kystsejlads (Coastal & Inshore), offshoresejlads (Ocean & Offshore) og sejlads til regattaer (Racing). Typen af sejlads bestemmer også den tilsvarende sejlertøj.

Hvilket sejlertøj, der er det rigtige for dig, afhænger af følgende faktorer :

  • Hyppighed på vandet
  • Tid på året
  • Vejrforhold
  • Størrelsen på båden
  • Type sejlads: begyndere, afslappet cruising eller sporty regattaer
  • Personlig præference

OLIEUDSTYR TIL DET ÅBNE HAV

-33%
Compass sejlerbukser offshore navy
fra 1.280,00 kr. 1.920,00 kr.

Hvilke egenskaber skal sejlertøj opfylde?

Sejlertøj skal være vandtæt, åndbart og modstandsdygtigt. Det rigtige tøj på åbent hav transporterer fugt væk og beskytter mod både vind og vand. Samtidig skal sejlertøj tillade, at kropsdamp kan slippe ud indefra. Desuden er komfort vigtig, så du kan føle dig godt tilpas i dit sejlertøj. For at kunne sejle godt er det trods alt nødvendigt med bevægelsesfrihed.

3-lagsprincip: hvordan man klæder sig korrekt på til sejlads

Da det til tider kan være svedigt at sejle, anbefales det at have funktionelt tøj på: Det overtager den kontinuerlige afgivelse af fugt og sikrer et behageligt kropsklima. Løg-looket har især vist sig at være velegnet til udendørs aktiviteter. Ved at kombinere forskellige lag tøj kan du reagere fleksibelt på skiftende vejrforhold og skiftende faser af fysisk aktivitet og afslapning.

 

3-lagsprincippet består af:


1) Basislag

Det første lag af bådbeklædning skal bestå af funktionelt undertøj. Dette basislag er også kendt som et "baselayer" og har til formål at transportere sved væk fra kroppen. Baselayer er ofte lavet af syntetiske fibre som f.eks. polyester. I kolde temperaturer anbefales et varmende basislag af f.eks. merinould.

2) Mellemste lag

Mellemlaget giver åndbarhed, solbeskyttelse og varmeisolering. Sejlere kalder også mellemlaget for "mid-layer" eller et isolerende lag. Det er designet til at absorbere fugt fra basislaget og holde kroppen varm på samme tid. Afhængigt af klimaet kan det midterste lag bestå af en trøje, T-shirt, langærmet skjorte eller en softshell- eller fleecejakke. På varme dage kan mellemlaget også fungere som et yderlag.

3) Det yderste lag

Det sidste og tredje lag ("toplag") af sejlertøj består af åndbare oilskins. Det yderste lag tjener ikke kun til at transportere fugt, men også til at beskytte mod vejret. Det er derfor, sejlertøjet har tapede sømme og vandtætte lynlåse. Det sikrer en ideel beskyttelse mod fugt.

Vores mellemlag tilbyder

-11%
Marinepool mellemlag-Jacke Luca
fra 640,00 kr. 720,00 kr.
-50%
Marinepool mellemlagsvest B3 Mid
fra 400,00 kr. 800,00 kr.

Hvad skal du kigge efter, når du køber sejlertøj?

Når du prøver sejlertøj, er der et par ting, du skal huske på:

1) Fri bevægelighed

Pasform og bevægelsesfrihed bør overvejes, da både for stramt og for løst tøj kan være en hindring og være i vejen under din sejltur. For at kontrollere bevægelsesfriheden kan du blot bøje knæene og dreje overkroppen, som om du betjener et spil. På den måde kan du mærke, om du kan udføre alle bevægelser godt, eller om du føler dig begrænset af tøjet. Derefter kan du rejse dig op og strække dig så langt som muligt. Sejlertøjet skal sidde godt, især ved skuldre, knæ og balder.

2) Justeringer

Samtidig skal bådtøjet tilpasses individuelt til din krop. Især sejlerbukser kan justeres til din egen taljeomkreds ved hjælp af stropper eller spænder. Når du prøver dem, bør du kontrollere, om tøjet kan tages på og justeres selvstændigt. En elastisk elastik kan normalt justeres i sømmen på en sejljakke for at beskytte mod vand og vind. Benene og armene på sejlertøjet skal kunne strammes med en strop eller velcrolukning.

3) Krave størrelse

Kraven skal være så tæt som muligt for at beskytte mod fugt, vind og kulde. Kraven skal dog være behagelig og ikke snærende. Når du prøver tøjet, er det bedst at afprøve pasformen med hætten afmonteret og med hætten oppe. Med hætten oppe skal du stadig kunne bevæge hovedet let og se alting.

4) Lommer i jakken

Vigtigheden af ekstraudstyr som lommer i din sejljakke bør ikke undervurderes. De er ikke kun nyttige som opbevaringsplads til f.eks. lommetørklæder, men varmer også dine hænder på kolde dage på havet. Der findes endda sejljakker med specielt forede lommer til dette formål. De skal dog altid være tætte eller have afløb, når du sejler.

Hvad er den bedste måde at pleje olierede skind og sejlertøj på?

Før vask skal du være opmærksom på producentens syede plejeanvisninger og fjerne groft snavs under rindende vand. Du bør også lukke alle lynlåse og velcrolukninger og fjerne hætten fra kraven. Til sejlertøj er en vaskecyklus for plejelette tekstiler ved 40 grader Celsius med så lidt vaskemiddel som muligt velegnet.

Dem bør du undgå, når du plejer dine oilskins:

  • Vaskemidler med fyldstoffer, højt sæbeindhold eller duftstoffer
  • Skyllemiddel eller blegemiddel
  • Strygning
  • Renseri

Olieskind til bi-vand

-9%
Helly Hansen sejlerbukser til mænd Pier 3.0 Coastal
fra 1.600,00 kr. 1.760,00 kr.
-5%
Gill OS32 Coastal-bukser til damer
fra 1.520,00 kr. 1.600,00 kr.

Ofte stillede spørgsmål - FAQs

Hvad er olieskind?

Oilskins er vandtæt beskyttelsesbeklædning til søfarende. Oilskins fås til både mænd og kvinder.

Hvorfor kaldes oilskins for oilskins?

Dette sejlertøj blev oprindeligt fremstillet af hørstof, og overfladen blev imprægneret med linolie.

Hvad har man på under oilskins?

Funktionsundertøj, T-shirts, trøjer eller fleece- og softshelljakker bruges under oilskins.