HVAD DU SKAL KIGGE EFTER, NÅR DU KØBER EN KORTPLOTTER OG EN GPS-PLOTTER

Kortplottere er uundværlige for hurtig og sikker navigation og er derfor en integreret del af enhver bådejers repertoire.

En kortplotter er en nyttig enhed, der hjælper dig med at navigere på havet, gennem kystfarvande og i indre farvande. GPS-kortplottere giver præcis lokalisering hvor som helst og når som helst. Desuden giver kortplottere dig mulighed for at planlægge og følge din rute nøjagtigt ved at levere detaljerede kort og præcise positionsoplysninger.

Den følgende artikel introducerer de forskellige typer søkortplottere, herunder deres specifikke funktioner og egenskaber. Desuden får du oplysninger om vigtige faktorer, som du skal overveje, når du vælger og køber.

Hvad er en søkortplotter?

En søkortplotter beskriver en elektronisk enhed, der kan vise detaljerede kort og nøjagtige positionsdata. Kortplottere bruges ofte af sejlere til at planlægge eller følge deres rute på vandet eller på land.

De bruges til at vise vigtige oplysninger som f.eks. hastighed, kurs, dybde, temperatur og andre relevante data. De fleste søkortplottere har GPS-teknologi, som kan lokalisere brugerens position og levere kort- og navigationsdata.

Top sælger

-25%
Compass "KP38/39" Kortplotter AIS
fra 2.400,00 kr. 3.200,00 kr.
-17%
Lowrance »Elite FS« Kortplotter
fra 6.800,00 kr. 8.160,00 kr.

Hvilke typer kortplottere findes der?

Der findes nu et bredt udvalg af forskellige søkortplottere til både. Disse kan vælges afhængigt af anvendelsesområde og formål. De mest almindelige typer omfatter:

  • Stand-alone kortplottere
    En stand-alone kortplotter er normalt større og mere kraftfuld end bærbare modeller og har et indbygget GPS-system.En stand-alone kortplotter er normalt større og mere kraftfuld end bærbare modeller og har et indbygget GPS-system.

  • Bærbare kortplottere
    Disse modeller er lette og kompakte, hvilket gør dem nemme at tage med sig. Derfor er de ideelle til sejlere og sejlere, der leder efter en enkel navigationsenhed.

  • Multifunktionsskærme
    Multifunktionsskærme tilbyder en kombination af kortplotter, radar, sonar, instrumentvisning og andre funktioner. Derfor anbefales de især til erfarne sejlere, der har brug for omfattende navigationsfunktioner.

  • Software til søkort
    Kort-software kan installeres på en pc, tablet eller smartphone og giver både navigations- og kortlægningsfunktioner. Denne mulighed er ideel for folk, der allerede ejer en egnet enhed og ikke ønsker at købe yderligere hardware.

Kortplotter

-7%
Garmin Echomap UHD2 kortplotter
fra 3.360,00 kr. 3.600,00 kr.
-19%
Raymarine "Axiom+" navigationssystem
fra 6.960,00 kr. 8.560,00 kr.

Hvilke funktioner skal en moderne søkortplotter have?

En moderne søkortplotter bør give præcis bådnavigation og detaljerede søkortvisninger.

GPS-system

Et integreret GPS-system er vigtigt for at give nøjagtige positionsoplysninger. Et GPS-system af høj kvalitet muliggør præcis navigation og forbedrer dermed også bådfolks sikkerhed.

Elektroniske kortlægningssystemer bør desuden udføre en række navigationsopgaver for sejlere, såsom ruteplanlægning, lagring af spor, waypoint-navigation, tidevandsfunktioner, kapsejladstaktik og vindprogrammer.

 

Kortvisning

En god søkortplotter bør give detaljerede søkortvisninger i høj opløsning. Muligheden for at zoome og rulle kort hurtigt og nemt giver mulighed for effektiv navigation. Zoomfunktionen kan bruges til at forstørre eller reducere havområdet i skala og opløsning.

Fiskesøger med kortplotter: ekkolod

Et ekkolod er en teknologi, der er integreret i en fiskesøger. Det bruges til at opdage fisk og andre objekter under vandet. En søkortplotter bruges til den visuelle visning.

Echosondere med søkortplotter gør det muligt for søfolk at få en fuldgyldig fiskesøger med grafisk undervandsvisning. En forudsætning for dette er en passende dybdemåler. En dybdemåler er en vigtig funktion i en søkortplotter, da den informerer kaptajnen om den aktuelle vanddybde.

 

Radar, sonar og AIS-systemer

En moderne søkortplotter tilbyder en lang række funktioner som f.eks. integration af radar-, sonar- og AIS-systemer. Disse funktioner kan hjælpe dig med at opdage forhindringer og opretholde en sikker navigation

 

Trådløs tilslutningsmulighed

Wi-Fi grænseflader, Bluetooth og Wifi-funktioner kan bruges til at sikre funktionel datatransmission over hele verden.

Brugervenlighed

En brugervenlig søkortplotter skal være nem at bruge (intuitiv brugergrænseflade, der er let at forstå og navigere). En søkortplotter med enkle funktioner og et tydeligt display gør navigationen meget nemmere.

 

Anslutningsmuligheder

En moderne søkortplotter bør også være kompatibel med andre enheder: I den digitale tidsalder bør du kunne tilslutte den til din pc, tablet eller smartphone. Det giver mulighed for nem overførsel af data og giver yderligere funktionalitet.

Fiskesøger

-19%
Garmin Echomap plus
fra 2.400,00 kr. 2.960,00 kr.

Hvilke grænseflader er særligt vigtige?

NMEA 0183 / NMEA 2000 / Seatalk / Seatalk Ng er standardgrænseflader til overførsel af data mellem elektroniske enheder om bord på et fartøj. Ethernet- og USB-porte gør det muligt at tilslutte søkortplotteren til andre enheder om bord (f.eks. computer eller radar). WiFi sikrer en trådløs forbindelse til mobile enheder eller et trådløst netværk om bord til download af opdateringer eller synkronisering af data.

Moderne søkortplottere bør have følgende vigtige grænseflader:

  • NMEA 0183
  • NMEA 2000
  • Seatalk
  • Seatalk Ng
  • Ethernet
  • USB
  • WiFi

Hvilke systemer kan tilsluttes GPS-kortplotteren?

Disse systemer og enheder kan tilsluttes til en GPS-kortplotter:

1) Radar

For et omfattende fartøjsovervågningssystem kan et radarsystem forbindes med en GPS-kortplotter. Dette kan bruges til at overvåge både fartøjets placering og dets omgivelser. Advarsler om farer såsom rev eller stimer kan også let opdages på denne måde.

2) Autopilot

En GPS-kortplotter kan kobles til et autopilotsystem, så fartøjet kan styre automatisk. Dette gør fartøjets rejse sikrere og mere behagelig, da det kan holde fartøjets kurs uden menneskelig indgriben. Ved at koble til et autopilotsystem får GPS-kortplotteren yderligere funktioner som f.eks. registrering af navigationsobjekter og visning af vejrudsigter.

3) AIS (Automatic Identification Systems)

Ved at integrere AIS med en GPS-kortplotter kan fartøjer spores og identificeres i nærheden. Dette kan reducere risikoen for kollisioner ved løbende at overvåge en sikker position i forhold til andre fartøjer i vandet. Desuden kan AIS-systemer også give oplysninger om position, hastighed og kurs for ens eget fartøj for at lette navigationen.

4) Sonar og fiskefindere

Integration af sonar- og fishfinder-systemer med en GPS-kortplotter gør det muligt at lokalisere fisk og undervandshindringer præcist. Dette gør fiskeri eller navigation i ukendte farvande meget lettere. Desuden giver kombinationen af GPS- og sonarteknologi mulighed for præcis kortlægning og navigation, som hurtigt og nemt kan justeres til individuelle behov.

5) Vejrinformationssystemer

En GPS-kortplotter kan også kobles til vejrinformationssystemer. Dette giver sejlere mulighed for at få opdaterede vejrudsigter og oplysninger. Dette er især nyttigt ved langdistance- og offshorekrydstogter, da det giver sejlere et bedre indtryk af de nuværende og fremtidige vejrforhold

6) Underholdningssystemer

Du kan også tilslutte din GPS-kortplotter til et underholdningssystem om bord. Med denne forbindelse kan du nyde musik, videoer og andet medieindhold, mens du kører

Radar

Er der nogen eksisterende enheder, der kan tilsluttes til kortplotteren?

Der findes faktisk en række enheder, som du kan tilslutte til en plotter for at forbedre eller forbedre funktionaliteten. Her er nogle vigtige grænseflader og enheder, der bør være kompatible med en moderne søkortplotter:

  • Radar (øger synligheden på vandet og registrerer forhindringer)
  • Autopilot (automatisering af navigationen)
  • AIS (registrering af fartøjer i nærheden)
  • Sonar (vandets dybde og struktur)
  • Mobile enheder (tilslutning til smartphones og tablets for at synkronisere data og søkort i realtid og muliggøre fjernstyringsfunktioner)

Radiosystemer

1.760,00 kr.
-14%
Simrad RS40 fast radio med GPS
fra 4.480,00 kr. 5.200,00 kr.
-14%
B&G V60 marine radiosystemer med DSC/ATIS og AIS

Hvad koster en søkortplotter?

Prisen på en ny enhed afhænger altid af, hvilke behov du har, og hvilke funktioner der er vigtige for dig. Der er derfor stor forskel på prisen på en søkortplotter alt efter mærke, model og funktioner. Du kan få simple ekkolodskartplotter fra omkring 2200 kr, mens du skal budgettere betydeligt mere for avancerede, kraftige modeller med omfattende funktioner og et stort display.

Prisen varierer også alt efter skærmstørrelse, tilslutningsmuligheder, sonarfunktioner, integrerede kort og de andre viste facetter. Derfor er det vigtigt, at du i første omgang fastsætter et budget og derefter beslutter, hvilke funktioner og egenskaber der er vigtigst for din anvendelse. På denne måde kan der foretages en fornuftig investering.

Ofte stillede spørgsmål - FAQ'er


Hvad er en søkortplotter?

En søkortplotter er en elektronisk enhed, der viser et digitalt søkort og giver sejladsdeltageren en visuel repræsentation af fartøjets position i realtid.

Hvor meget koster en søkortplotter?

Prisen for en søkortplotter varierer afhængigt af størrelse, funktioner, mærke og model. Priserne for søkortplottere starter normalt ved 2200 dk. Du kan dog også bruge betydeligt mere.