
BÅD FENDER: HVORDAN MAN TRÆFFER DET RIGTIGE VALG
Vil du gerne optimere din faste bådplads med et par tips og tricks? Vi viser dig, hvilke muligheder der findes, og hvordan bådfendere kan bruges optimalt. For bådfendere er en integreret del af det grundlæggende vandsportsudstyr og bør ikke mangle på nogen båd.
De mest almindelige bådfendere er såkaldte lang- og kuglefendere. Samtidig findes fendere i alle mulige størrelser, farver og former, så mange bådejere bliver overvældet af valget, når de skal købe en fender. Men hvad er bådfender egentlig, hvorfor har du brug for dem, og hvordan finder du den rigtige bådfender?
Lange fendere
Lange fendere kaldes også "rullefendere" og kendetegner det typiske billede af en båd, der i øjeblikket ligger i havn. De fås i forskellige størrelser og kan bruges individuelt. Standardmodellen er lang, rørformet og har forstærkede fastgørelsespunkter i begge ender til at fastgøre fenderlinen til rælingen.
Især både med et højt fribord bør udstyres med lange fendere, da skrogets område så er bedre beskyttet i dønninger. Den klare fordel ved lange fendere er, at de er lette at håndtere. Desuden kan den rulles ud fra bord. Hvis der er fastgjort et andet reb, kan den lange fender endda bruges som tværfender.
Det er dog så ikke længere muligt at rulle det ud, så der kan hyppigere opstå ridser. Hvis du ønsker at forlænge levetiden på dine fendere, kan du også bruge fendercovers. Disse beskytter fenderne mod solens UV-stråler, som ofte får materialet til at blive skørt eller skrøbeligt.


Kuglefender
Kuglefenderne kan på grund af deres runde form bedre rulles langs skibssiden og er derfor særligt velegnede til fortøjning. Også her er håndteringen meget enkel. Dæmpningseffekten er betydeligt større end ved lange fendere, da den kugleformede fender har mere volumen.
Det brede tværsnit betyder, at kuglefenderne kan rulles optimalt ud selv under pres. Derfor anvendes de især ved manøvrering eller fortøjning. Ball fendere bliver stadig mere populære, især til store motorbåde med konkav stævn og på grund af deres lyse orange farve som bøjer. Med deres lyse farve sikrer kuglefenderne god synlighed i vandet - selv i overskyet vejr.
Flat fendere
Flette fendere er også kendt som "fenderpuder" eller "pudefender". De hedder sådan, fordi de ofte bruges som siddepuder efter indhaling. Flade fendere er lette at stuve på båden og giver derfor fordele i håndteringen, især på små både. Desuden glider de ikke let og giver på grund af deres form beskyttelse over et stort område.
Ved søsætning af båden er flade fendere ideelle, fordi de ikke glider og dækker det størst mulige område af båden. Flette fendere er fremstillet af skum og et betræk, som ofte er lavet af nylon. Ulempen er dog, at de ikke kan rulles af på grund af deres udformning. Desuden er de ikke så robuste og lettere end andre typer fendere, så flade fendere kan blæse væk selv i en stærk brise.


Bådefender
Jetty fendere og delfinfendere betragtes som enkle måder at beskytte båden mod skader på. De er permanent fastgjort til kajen og kan boltes fast på træbrygger. I handlen findes der enten opblæselige molefendere eller faste skumfendere. Afhængigt af udformningen kan disse købes som ret, kort eller firkantede bådfendere.
Andre former såsom trin-, hæk-, bov-, ring- eller ankerfender giver din båd yderligere beskyttelse.
Ofte stillede spørgsmål - FAQs
Hvad er en bådfender?
En bådfender er en oppustelig oppustelig beskyttende krop, som tjener til at beskytte båden mod skader.
Hvilke typer af fendere findes der?
Der findes lange, kugleformede, flade og netformede fendere, som adskiller sig i form og håndtering.
Hvad er det rigtige antal fendere?
Med en bådlængde på mindre end ti meter,anbefales mindst to fendere og mindsttre til fire fendere pr. side, hvis båden er længere end ti meter.