
DEN RIGTIGE ANTIFOULING TIL DIN BÅD: FARVE, PLEJE OG VEDLIGEHOLDELSESFORANSTALTNINGER
Med tiden forvitrer malingen på din båd og mister sin tidligere smukke glans. Som følge heraf er bådens skrog heller ikke længere beskyttet. For at give din båd sit oprindelige udseende tilbage har den brug for et nyt lag maling.
Antifoulingmidler anvendes på både for at forhindre, at forskellige organismer slår sig ned og vokser på både eller skibe. Men hvilke malinger er bedst til specifikke anvendelser, og hvilken pleje og vedligeholdelse er nødvendig for de forskellige malinger for at holde dem i god stand? Følgende artikel har alle svarene på spørgsmålet om bådmaling og antifouling.
Hvad er fordelene ved enkomponent bådmaling?
Enkomponent bådmaling er ideel til reparation af ridser eller pletter. Lakken er også nem at påføre og tørrer, fordi opløsningsmidlet fordamper af sig selv. Denne type lak er vejrbestandig, så du kan bruge den både indvendigt og udvendigt på båden. Den fleksible 1-komponent bådlak er også velegnet til træbåde og andre skrogtyper.
To-komponent bådmaling
En to-komponent bådlak er bedst egnet til din båd, hvis du er på udkig efter en vejrbestandig og slidstærk lak. Den består af en polyuretanbase og en hærder. To-komponent-bådmalingen tørrer gennem polymerisation.
Samspillet med fordampningen af opløsningsmidlerne resulterer i en kemisk reaktion og dannelsen af den særlige farvefilm på underlaget. To-komponent bådmaling er dog meget sværere at påføre end en-komponent bådmaling. Der skal bæres passende beskyttelsesbeklædning (beskyttelsesbriller, handsker og masker), når man bruger dem.
Hvad er fordelene ved tokomponent-bådmaling?
To-komponent bådmaling har også mange fordele: Den høje finish og lange holdbarhed gør den særligt blank. To-komponent bådmaling har også fremragende vedhæftningsegenskaber. To-komponent maling påføres ofte med en sprøjte, men ruller og pensler kan også bruges.
Vær opmærksom på materialet
Men bådmalingen afhænger også af bådens materiale. Til glasfiberbåde er både en- og to-komponent polyurethanmaling eller en-komponent emaljemaling velegnet. Til en træbåd anbefales en lys- og vejrbestandig enkomponent bådmaling. Til støbt træ eller bådkrydsfiner er det dog bedre at bruge en tokomponentmaling. Hvis du har en båd af polyester, er en tokomponentlak den rigtige løsning.
Hvordan vælger man den rigtige antifouling?
- Hard antifouling er med sin hårde overflade ideel til trailerbåde, hurtige motorbåde og både i tørre marinaer.
- Thin-film antifouling har en glat overflade, hvilket gør det sværere for organismer at sætte sig fast. Den glatte overflade resulterer i et mindre brændstofforbrug og højere hastighed, selvom der ikke opbygges lag af maling.
- Semipolishing (langsomt polerende) antifouling forhindrer opbygning af lag og er særlig velegnet til hurtige både.
- Selvpolerende antifouling (soft antifouling) er optimal til sejlbåde og har en polerende effekt. Derfor slibes både begroning og antifouling af undervejs.
- Særlig antifouling til propeller og drev leveres i sprayflasker og garanterer en nem påføring.
Ved valg af antifoulingfarve skal du tage hensyn til, at den permanente farvetone først udvikles efter vanding. Derfor kan farvetonen ved maling afvige fra de nuancer, der er angivet i farveskemaerne.
Er der forskelle mellem antifouling til træbåde, til både af glasfiber og andre materialer?
Mange antifoulings er beregnet til både af træ, stål eller glasfiber. Men udvalget til både af aluminium og rustfrit stål er ikke helt så omfattende som til både af aluminium og rustfrit stål. Til både af glasfiber kan du bruge hårde, selvpolerende og tyndlags antifouling, hvor den nøjagtige egnethed til skrogmaterialet kan udledes af de respektive produktbeskrivelser. Det samme gælder for træ- og stålbåde. Tyndtlags- eller hård antifouling er især velegnet til sportsbåde.
Hvordan kan man sikre sig, at antifouling er sikkert for miljøet?
Der findes nu mange bæredygtige løsninger til sejlads. Biocidfri antifouling er skånsom over for miljøet, så din båd får en giftfri undervandsbelægning uden giftstoffer.
Ofte stillede spørgsmål - FAQs
Hvad er antifouling?
Antifouling er et beskyttende lag maling til både, der forhindrer kolonisering af begroningsorganismer.
Hvorfor har man brug for antifoulingmaling?
Antifoulingmaling beskytter mod begroning, snegle og muslinger på skrog, skrue, bovpropel og styreapparat. Antifouling sikrer også hurtigere glidning gennem vandet, bedre kontrol over båden og lavere brændstofforbrug.